Новини компанії
02.06.2014

Як обрати автомобільний акумулятор (поради фахівців АКОМ)

Перед кожним власником автомобіля рано чи пізно постає питання: який акумулятор обрати, і який краще підійде до його автомобіля. На перший погляд, більшість автомобільних акумуляторів зараз вважаються такими, що не обслуговуються і, за визначенням, не вимагають від власника знань і навичок, проте не все так просто. Для того, щоб прийняти вірне рішення при виборі акумуляторної батареї, необхідно розуміти основні терміни та поняття, такі як:

  • Ємність - перше, на що варто звернути увагу при купівлі автомобільного акумулятора. Вона вимірюється в Ампер/годинах. Наприклад, напис «60 Аг» говорить про те, що впродовж 20 годин батарея повинна видавати струм в 3А. Теоретично, чим ємність вища, тим краще, але вона повинна відповідати потужності генератора, інакше АКБ не буде заряджатися до 100%. АКБ постійно недоотримуватиме заряд, сідатиме, а з часом може навіть вийти з ладу. Не варто забувати, що ємність сильно падає з пониженням температури і старінням батареї. У лінійці АКБ АКОМ, що представлена ТОВ «Укравтозапчастина», в наявності акумулятори ємністю 55 - 190 Аг.
  • Резервна ємність для батареї номінальною ємністю 55 Аг складає приблизно 90 хвилин. Це означає, що автомобіль може рухатися приблизно 1,5 години за рахунок енергії акумулятора.
  • Струм холодної прокрутки показує силу струму, яку батарея зобов'язана видати впродовж певного часу при температурі -18°С. В середньому досить 480А. Теоретично чим струм вищий, тим краще.
  • Полярність - розташування полюсних виводів (клем) відносно корпусу АКБ. Існує пряма і зворотна (євро) полярність. Пряма полярність - позитивний полюсний вивід «плюс», який знаходиться ліворуч. При цьому батарею слід розмістити лицьовою стороною (етикеткою) до себе. І зворотна полярність - навпаки.
  • Розмір клем. Окрім того, що діаметр мінусової клеми трохи менший, ніж плюсовий, клеми розділяються на азіатські і європейські. Азіатські (тонкі), як правило, зустрічаються на автомобілях японського виробництва, а європейські клеми нам відомі по вітчизняних автомобілях і, зазвичай, застосовуються на усіх автомобілях європейського і вітчизняного виробництва.
  • Габаритні розміри батареї. Окрім електричних характеристик, при виборі акумулятора необхідно брати до уваги відповідність АКБ конструктивним особливостям вашого автомобіля (місце установки, спосіб кріплення), враховуючи довжину, ширину і висоту акумулятора. Це, в першу чергу, стосується автомобілів з щільним компонуванням моторного відсіку і нестандартним розташуванням акумулятора.

Якщо на автомобілі не встановлені додаткові енергоспоживачі, то, як правило, при купівлі нового АКБ варто підбирати ємність, рекомендовану заводом-виробником авто. Для автомобіля з мінімальним пакетом опцій ЗАТ «ГК АКОМ» рекомендує лінійку акумуляторів «Bravo» і лінійку «АКОМ» (для авто, що оснащені стандартним пакетом опцій). Проте, якщо автомобіль обладнаний потужною аудіосистемою, додатковою охоронною системою і/або великим споживачем енергії (лебідка, фарошукачі, додаткові протитуманні фари, підігрівачі і т.д.), то варто замислитися про купівлю акумулятора з більш високою потужністю. В цьому випадку рекомендується встановлювати АКБ лінійки «Reactor».

Під час купівлі АКБ обов'язково ознайомтеся з вимогами інструкції з експлуатації і умовами надання гарантії, недотримання яких призводить до різкого скорочення терміну служби як батареї, так і електроустаткування автомобіля.

Акумуляторне виробництво ЗАТ «ГК АКОМ» при виготовленні акумуляторних стартерних батарей для легкових автомобілів застосовує передову технологію Са/Са (кальцій-кальцій). Ця технологія дозволяє створювати джерела постійного струму зі значним збільшенням ємності і напруги при збереженні традиційних габаритів, сприяючи підтримці працездатності сучасного автомобіля, укомплектованого великою кількістю енергоспоживачів. Технологія Ca/Ca робить батареї малообслуговуваними, електроліт в таких АКБ «не википає», тобто не потрібно доливу води впродовж гарантійного терміну. Технологія дозволяє збільшити пускові струми АКБ при низьких температурах (запуск забезпечений до -40°C). Завдяки унікальному складу сплавів, кальцієві акумулятори стійкіші до перезаряду. Використання кальцію і відсутність в сплаві сурми дає можливість акумулятору в 3 рази довше зберігати заряд, у порівнянні з іншими батареями. Це сприяє реалізації останніх конструкторських розробок провідних автомобільних виробників.

ЗАТ «ГК АКОМ» гарантує 100% відповідність акумуляторних батарей заявленим характеристикам і надає гарантійний термін до 36 місяців.