Новини компанії
07.11.2016

Підготовка акумуляторів до зимового періоду

Взимку акумуляторна батарея експлуатується у найважчих умовах. Чого вартий один тільки пуск холодного двигуна, який набагато важче провернути через масло, що загусло на морозі. Та якщо ще додати частіше використання освітлення, яке доводиться включати через ранні сутінкі і похмуру погоду, постійну роботу вентилятора опалювача, підігрівання заднього скла і дзеркал, стає зрозуміло, що повністю зарядитися під час коротких зимових поїздок акумулятор не може. Якщо ви збираєтеся експлуатувати автомобіль у зимовий період і хочете бути впевнені, що він вас не підведе, про аккумулятор треба потурбуватися вже зараз, ще до настання морозів.

Очистка акумулятора

Зніміть акумулятор з машини, очистіть корпус від бруду і пилу. Прочистіть вентиляційні отвори пробок, протріть поверхню батареї розчином харчової соди (приблизно 1-2 чайних ложки на склянку води). Окисну плівку з клем і полюсних виведень батареї видаліть дрібнозернистою наждачкою.

Для визначення зарядки акумулятора і стану окремих банок знадобляться прилади.

Вимірювання рівню електроліту в банках

Більшість нових акумуляторів, що не обслуговуються або малообслуговуваних, мають прозорий корпус з нанесеними мітками максимального і мінімального рівня електроліту. Якщо ж корпус батареї не прозорий, або рівень електроліту майже не видно, скористаємося скляною трубочкою. Опускаємо її у банку акумулятора під своєю вагою (ні в якому разі не натискаємо на неї, інакше неминуче ушкодження пластин і сепараторів) закриваємо вільний кінець пальцем і витягуємо. По рівню електроліту в трубочці можна визначити рівень у банці. Він має бути не менше 10мм. При зниженому рівні електроліту доливаємо дистильовану воду до досягнення необхідного рівня. Цю процедуру повторюємо для усіх банок акумулятора.

Вимірювання щільності електроліту

Для вимірювання щільності вам знадобиться автомобільний ареометр. Щільність повністю зарядженого акумулятора складає 1,27г/см³. Якщо температура навколишнього середовища при вимірюванні відрізняється від +20°С, до отриманого результату необхідно додати поправку з таблиці, прикладеної до інструкції ареометра.

Вимірювання напруги

Для вимірювання напруги можна скористатися будь-яким мультиметром. Напруга повністю зарядженої акумуляторної батареї складає 12,6В.

Зарядка акумуляторної батареї здійснюється зарядним пристроєм. Бажано, щоб він був автоматичним, тоді вам не доведеться занадто часто контролювати процес зарядки батареї. При підключенні зверніть увагу на полюсовку, щоб уникнути неправильного підключення. Заряджати акумулятор необхідно струмом, рівним 0,1 його ємності. Наприклад, якщо ємність акумулятора 55А/г, то зарядний струм не повинен перевищувати 5,5А. Але акумулятор краще зараджається при нижчому зарядному струмі, хоча час заряду збільшується. При підвищенні напруги на клемах акумулятора до 14,5В, необхідно зменшити зарядний струм наполовину і продовжити заряд ще 10 годин. При надмірному «кипінні» електроліту слід знизити струм заряду. Необхідно стежити, щоб температура електроліту під час зарядки не піднімалася вище 35°С. Інакше, треба зупинити заряд акумулятора до охолодження електроліту. Заряд батареї можна вважати повним, коли впродовж 2 годин щільність електроліту і напруга на клемах залишаються незмінними. Після зарядки акумулятора поверхню банок треба знову протерти розчином харчової соди для видалення бризків електроліту.

При встановленні акумулятора на місце, необхідно змастити клеми і виведення «літолом» або технічним вазеліном і добре затягнути болти на клемах. Перевіряти заряд акумулятора взимку треба щомісяця, а щільність і рівень електроліту - щотижня.

Декілька порад стосовно пуску холодного двигуна

Перед пуском холодного двигуна необхідно включити далеке світло на 1хв. Струм, що проходить через пластини, трохи розігріє акумулятор, і він зможе дати більший стартовий струм. Також, не зайвим буде вижати зчеплення. Відключивши коробку від двигуна, ви приберете зайве навантаження із стартера.

Якщо машина не експлуатується у зимовий період, акумулятор необхідно зняти, почистити і повністю зарядити, як розповідалося вище. Зберігати повністю заряджений акумулятор необхідно на холоді. При низьких температурах зменшується саморозряд батареї.